От Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) са открили множество

...
От Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) са открили множество
Коментари Харесай

БАБХ откри сериозни нарушения в животновъдни обекти в Кюстендилско

От Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) са разкрили голям брой нарушавания и несъответствия при инспекции по подаден сигнал в няколко животновъдни обекта в град Кочериново, област Кюстендил. Обектите са благосъстоятелност на разнообразни юридически лица, само че са фамилно свързани, оповестяват от БАБХ.

За установените несъответствия ОДБХ-Кюстендил е в развой на сформиране и връчване на актове за определяне на административни нарушения в сходство със Закона за ветеринарномедицинската активност (ЗВД).

Нарушени са условията за здравеопазването на животните, идентификацията, хуманното отношение и биосигурността. По данни на осведомителната система на БАБХ ВетИС, във въпросните обекти се отглеждат голям брой и друг брой говеда, коне, овце и кози. Физическите инспекции на инспекторите на организацията откриха, че има съществени разминавания в наличния брой на животните в обектите, в това число неналичия на животни.

При първата инспекция в един от обектите и към него бяха открити трупове и останки от трупове на повече от 11 говеда и овце.

Проверката на чиновниците на БАБХ в началото е била затруднена от отвод на притежателите да участват и да окажат подпомагане, което е наложило да се потърси подпомагане от органите на Министерство на вътрешните работи. Впоследствие, след намесата на полицията, е получен достъп до животновъдния обект, като до този миг е бил изработен опит за прикриване на останките на животните от служащи в обекта.

Констатираните нарушавания при инспекциите свидетелстват за липса на проследимост по агрохранителната верига - налични неидентифицирани животни с незнаен генезис, изчезнали животни, липса на записи за третирания с ветеринарномедицински артикули (ВМП).

Сериозни пропуски са открити по спазването на ограниченията за биосигурност. Установено е и че не са спазени условията за предпазване и заличаване на странични скотски артикули (СЖП), като притежателят не е уведомил и не е предал в обект за неутрализиране умрели животни и СЖП, остатъци от които са открити при инспекцията. Инспекторите установиха и нарушавания в хуманно отношение към животните, като са били налице несъответствия с условията за развъждане на животни, за което свидетелства и положението на част от тях.

Открити са също голям брой ветеринарномедицински артикули (част от тях с изминал период на годност) без налични издавани предписания от регистриран ветеринарен доктор (РВЛ), като по този метод не са спазени условията по повод използването на ВМП.

Инспекторите ревизираха и други животновъдни обекти в общините Кочериново и Рила, като за откритите нарушавания и несъответствия също ще бъдат връчени актове на притежателите.

Припомняме, че през февруари и март бяха открити огнища на Африканска чума по свинете в Кюстендилско. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР